évszázados átverés

Gondolatok az emberiség, és a magyarság helyzetéről, lehetséges megoldások, a válságok megelőzéséről, felszámolásáról, az Isteni igazságosság fontosságáról. Amit a médiák elhallgatnak, tájékoztatás a körülöttünk történő dolgokról... Az ellentétek, és igazságtalanságok felszámolásáért dolgozom, együtt, minden jó szándékú emberrel. Végkifejletben győzni fogunk, győznünk kell, mint a pozsonyi csatában, mert nin cs más alternatívánk.

Friss topikok

  • Hungarica: " A mélybe csak a tested merült el,csak ő tűnt el a föld alatt ,de lényed lényege ezer felé szóró... (2014.02.16. 18:01) Sok legyet egy csapásra…
  • katolnai: Ha mindennel nem is értek egyet írásodban, de sok igazságot megfogalmaztál: kár, h pont azok nem o... (2013.11.08. 06:46) Mi bajuk a zsidóknak Horthy-val?
  • Vállalkozz: Tibi Atya mindenképpen tudja, hiszen nemrég futott el mellett nagyon meggyőző tempó fölénnyel: www... (2013.08.01. 00:53) Orbán a legnépszerűbb politikus…
  • nemhívő: ....a "jobbik" soha nem fog kormányra kerülni.... Legfőképpen azért, ...mert eszük ágában sincsen... (2012.12.01. 20:02) A be(nyalós)hódoló egységfront…
  • cgitar: Az kiabál akinek a háza ég! Kár volt magyarázkodni ! (2012.11.27. 23:15) Visít a kisebbség.

Hálásnak kell lennünk.

2013.11.09. 23:37 | béla lászló | Szólj hozzá!

Ez, az egyszerű kijelentés, első olvasatra, nagyon butának tűnhet. Megkísérlem röviden kifejteni, miért nem az.

   Elsőként, tudnunk érdemes, hogy a világegyetem létrehozó és összetartó ereje, a feltétel nélküli szeretet. E nélkül, létre sem jött volna, vagy, ha a helyzet létrejötte után megváltozott volna, rég elpusztította volna önmagát. Építeni, valamit létrehozni, csak a szeretet képes. Ennek ellentéte, a gyűlölet, csak rombolni, pusztítani tud.

    Melyek azok a dolgok, amelyek a szeretet folyományai, következményei?

Első és legfontosabb, a hála.

Ha a szívünkben szeretet van, hálásak vagyunk és lehetünk, mindazokért a dolgokért, amelyek körülvesznek bennünket, amelyek életünket alakítják.

Ugyanilyen fontos, a megbocsátás. Elfelejtése, tudatunkból való szándékos kizárása annak, ha úgy érezzük, hogy valami, akaratunk, személyünk ellen történt, vagy történik.

  Voltaképpen, ez a két dolog, ami a szeretet elsődleges alapismérve.

       A gyűlölet, nem önálló érzés.

A gyűlölet nem más, csak és kizárólag a szeretet hiánya. Egy hiány.

Következményei, a harag, a bosszú, az erőszak és a pusztítás.

Megpróbálom ezeket a blődnek tűnő állításokat, gyakorlati példákon át, értelmezhetőbbé tenni, mindazok számára, akik ennyi türelem után, még nem hagyták el az oldalt.

   Ha a szeretet vezet bennünket, ami egyébként a teremtő Isten legnagyobb ajándéka, és csak az arra érdemesek kaphatják meg, megszűnnek a problémáink.

Boldogok leszünk, boldogan élhetünk, és helyzetünk, nagyon gyorsan megváltozik. Ez, az általános megbocsátás, és hála következménye.

   Ha belőlünk hiányzik a szeretet, a megbocsátás, akkor bármi történjék is velünk, elégedetlenek, boldogtalanok, és vesztesek leszünk.

Lehet, hogy aki több írásomat olvasata már, annak gondolataiban felvetődik, ez az ember beszél szeretetről, akinek minden gondolatában az elégedetlenség, a harag, és hasonlók tükröződnek?

   A felvetés, teljesen jogos.

Ezzel kapcsolatosan, egyetlen dolgot tudok leírni. Nincs olyan rossz gondolkodású, netán buta ember, akinek Isten, meg ne adta volna a megvilágosodás jogát és lehetőségét. Ki könnyebben, ki nehezebben jut hozzá ehhez a kegyhez, de mindenkinek megadatik, aki erre vágyik, aki képes hálát adni a Teremtőnek, a puszta létezéséért.

Erről a témáról, hosszú oldalakon át írhatnék, anélkül, hogy bárki számára világosabbá válna, miről is van szó.

Nem teszem.

Inkább történeteken át próbálom megmutatni, hogyan is működnek a dolgok, az én meglátásom szerint.

   Volt, még a régi (Horthy) világban, egy ember. Volt felesége, két fia, szerény hajléka, és egy állása, melynek jövedelméből, mindezt fent tudta tartani.

Hívő ember lévén, az egyház közelében tevékenykedett. Templomszolga volt.

Húzta a harangokat, ha kellett takarította a templomot, a sekrestyét, a járdát. A szentmisék után körbehordta a perselyt, meggyújtotta, vagy épp eloltotta a gyertyákat. Így éldegélt szerény jövedelméből a családjával, boldogan, és elégedetten. Írni, olvasni nem tudott, így nem fertőzhették a lelkét, az újságokban, könyvekben megjelenő rossz gondolatok. Persze, a nemes gondolatok sem építhették, de alapból szerencsés lelki alkat volt.

   Történt egyszer, hogy az egyház vezetése elhatározta, keretein belül, analfabéta ember nem dolgozhat. Plébánosa elmondta neki, meg kell tanuljon írni-olvasni, mert különben, - hiába a hosszú eredményes szolgálat – meg kell válnia tőle. Az ember már öregedőben volt. Nem igazán ment neki a tanulás.

Amikor eljött a határidő, a plébános elé tett egy írást, olvassa el.

Némi fejtörés után, az öreg feladta.

Nem tudok én olvasni – tisztelendő úr – és soha sem is fogok. Öreg vagyok én már az ilyesmihez.

  Jól van, mondta a pap, de akkor el kell bocsássalak Isten áldásával.

Ha úgy kell, hát tegye úgy atyám, – nincs mit tenni.

Az atya, kifizette egész havi bérét, noha csak a hó közepén jártak, aztán elköszöntek egymástól.

   Bizony, az öregre, rászakadt a világ baja. Egymást kergették a fejében a gondolatok.

Mi lesz a gyerekeivel, a feleségével, és vele magával most, hogy itt maradt állás, és jövedelem nélkül?

   Amint őgyelgett hazafelé, gondolta, rágyújt egy cigarettára, hátha megnyugtatja. Nem volt szerencséje. Épp elfogyott a dohánya. Keresni kezdett hát egy trafikot, de bizony, utcáról utcára, sehol sem talált, mígnem egy bezárt üzlet lehúzott redőnyén, nagy meszelt betűket látott. Nagy nehezen kiböngészte, „üzlet kiadó”

Bement hát a házba, megtalálta a gazdát, meg is egyezett vele, és a havi bérének feléből, ki is fizette az első hónap bérét.

Eldöntötte, nyit egy trafikot.

Hazaérve, elmondta a feleségének, mi történt.

Ó, te kelekótya! Nem elég, hogy munka nélkül maradtál, még a kevés pénzünket is odaadtad ilyen butaságra?  Mi lesz így velünk? Hogy adok a gyerekeknek enni, ha az a kevés is elfogy, ami maradt?

Ne aggódj anyus! – nyugtatta az asszonyt. Meglásd, Isten megsegít majd, Valahogy csak megleszünk.

Másnap, szépen kitisztogatta, berendezte, kinyitotta a boltot.

Volt dohánya, cigarettája. Kedvesen kiszolgálta a vevőket, megszerették az emberek. Később, szerzett cukorkát, apró játékokat, és a környék gyerekei is bejártak hozzá. Már finom szivarokat is árult, és jól megélt a család a kis trafikból.

Takarékosan éltek, így összegyűlt egy kis pénz.

Egyszer, betévedt a trafikba egy elegáns úr. Vett néhány márkás szivart. Nagy pénzzel fizetett. Amikor az öreg, kiszámolta a visszajárót, a vevő, aki egyébként a közeli bank igazgatója volt, látta, igen sok pénz lapul a fiók mélyén.

Amikor legközelebb betért, ugyanezt látta. Beszélgetni kezdett az öreggel.

Kérdezte, ha már ennyi pénze jött össze, miért nem viszi a bankba?

Nem való az nekem, -  mondta az öreg.

Írni-olvasni nem, épp csak számolni tudok. Mit kezdenék én egy bankkal, ahol minduntalan írni olvasni kell.

Mit számit az bátyám, - mondta az igazgató. Bátran jöjjön be hozzám, elintézek én mindent. Leírom, elolvasom magának amit kell.

Telt-múlt az idő. A beszélgetésekből barátság lett, mígnem az öreg, egyszer mégis bevitte a pénzét a bankba. Kereste az igazgatót.

Elő is került hamar. Ahogy ígérte, elintézte az öregnek az írásos dolgokat, átvette a pénzét. Elmondta, miként fizet helyette a bank, ahol kell, és hogy ő, mindig mindent elintéz ezzel kapcsolatban.

Közben, az öreg nagyobbik fia felcseperedett. Két utcával odébb, neki is nyitott egy trafikot. Aztán a másiknak is. Egyre több pénze lett a családnak. Már idegen alkalmazottak is vittek boltokat, egész kis hálózat működött.

Az öreg, már nem hordott magával pénzt. Ahol vásárolt, mindenütt mondta, nyújtsák be a számlát a banknak, az majd kifizeti.

Úgy is lett. Semmi papír, semmi írás. A kereskedők megszokták, az öreg szavára bármit oda adhatnak, a bank mindig fizet. Jogosulatlanul, senki nem ment a bankhoz pénzért, ami járt, azt viszont mindig megkapták.

   Történt egyszer, hogy az öreg, épp pénzt vitt a bankba, de az igazgató, épp elutazott. Az alkalmazottak szolgálatkészen fogadták, hiszen ismerték.

Tudták, hogy az öreg, az igazgató úr „külön-bejáratú” ügyfele.

Amikor leszámolta a pénzt, az alkalmazott megírta a bizonylatot, és az öreg elé rakta: itt tessék aláírni!

Nem tudok én írni, - mondta az öreg.

Nem tud? – értetlenkedett az alkalmazott.

Nem tud írni, és ilyen pénzek fölött rendelkezik?

Mi lett volna magából, ha írni is tudna?

Kapaszkodjon meg fiam! – mondta az öreg.

Templomszolga, a helyi plébánián.

 

Ismeretlen szerző nyomán

Béla László

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaratveres.blog.hu/api/trackback/id/tr695622604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása