évszázados átverés

Gondolatok az emberiség, és a magyarság helyzetéről, lehetséges megoldások, a válságok megelőzéséről, felszámolásáról, az Isteni igazságosság fontosságáról. Amit a médiák elhallgatnak, tájékoztatás a körülöttünk történő dolgokról... Az ellentétek, és igazságtalanságok felszámolásáért dolgozom, együtt, minden jó szándékú emberrel. Végkifejletben győzni fogunk, győznünk kell, mint a pozsonyi csatában, mert nin cs más alternatívánk.

Friss topikok

  • Hungarica: " A mélybe csak a tested merült el,csak ő tűnt el a föld alatt ,de lényed lényege ezer felé szóró... (2014.02.16. 18:01) Sok legyet egy csapásra…
  • katolnai: Ha mindennel nem is értek egyet írásodban, de sok igazságot megfogalmaztál: kár, h pont azok nem o... (2013.11.08. 06:46) Mi bajuk a zsidóknak Horthy-val?
  • Vállalkozz: Tibi Atya mindenképpen tudja, hiszen nemrég futott el mellett nagyon meggyőző tempó fölénnyel: www... (2013.08.01. 00:53) Orbán a legnépszerűbb politikus…
  • nemhívő: ....a "jobbik" soha nem fog kormányra kerülni.... Legfőképpen azért, ...mert eszük ágában sincsen... (2012.12.01. 20:02) A be(nyalós)hódoló egységfront…
  • cgitar: Az kiabál akinek a háza ég! Kár volt magyarázkodni ! (2012.11.27. 23:15) Visít a kisebbség.

Mit nem tehetünk a patkányokkal

2010.08.14. 17:30 | béla lászló | Szólj hozzá!

  Esetleírás az 1970-es évekből Magyarországról.

 

 

Mit nem szabad tenni a patkányokkal.

 

  Előző posztomban közreadtam, egy ma is erősen aktuális Vass Albert mesét.

Ennek főszereplői a szorgalmas ember, és a szorgalmát aláásó patkányok voltak.

Aktuális kérdése, amire sajnos nem tudott választ adni, mit tegyünk a patkányokkal.

   Sajnos, a kérdésre, én sem tudom a választ, de eszembe jutott egy történet, ami azt mutatja meg, mit nem szabad tenni a patkányokkal.

   Az esetet egy Jobbágy nevű újsolti magyar munkásember mesélte el nekem.

Az a fajta, aki még őrizte a régi magyar tisztességet, de a felforgatás, már kivetette a földművelésből. Ipari munkássá tette, aki csak néha tért meg szűkebb pátriájába, hogy feltöltse magát, az ott még létező, emberséges szeretettel, az után visszatért az iparba, ahol már szétverték az effajta szemléletet.

   Ő mesélt el ízesen, egy-egy történetet, néha tanulságul mások számára.

Sajnos, már meghalt. Sokkal korábban, mint az szükségszerű, és indokolt lett volna. Béke poraira, és tisztelet az emlékének.

   A történet maga, azzal kezdődött, hogy ez a derék Jobbágy, a szomszéd faluból, munkából hazatérőben, betért az út mentén egy fogadóba, hogy megigyon egy pohár jó magyar bort. Voltak néhányan a helyiségben. Volt olyan is, aki már régebben időzött, a sokadik pohárnál tartott, ami látszott is rajta rendesen. Ahogy ez a Jobbágy, kortyolgatta a borát, látja, hogy egy másik ember, kívülről kerékpárt támaszt a fogadó falának. A kerékpáron egy gázpalack volt a kormányra akasztva, tele propán-bután háztartási gázzal.

A gázos ember is betért a fogadóba. A nevére már nem emlékszem, nevezzük Antinak.

Ahogy belépett, azonnal felismerte a már jócskán berúgott falubelije, Pistabá.

P: - Szevasz Antikám! Merre jársz ilyen messze otthonról?

A: - én, csak gázért voltam. Hét te Pistabá?

P:  - patkányméregért indultam, de bezárt ez a rossz bolt, mire odaértem. Hazafelé, meg itt ragadtam kicsit, ahogy látod. Folyton esz a méreg, gondoltam iszok rá egyet, hátha elszáll.

A: - oszt mit mérgelődsz Pistabá?

P: - ne is mond. Annyi a patkány az ólban, hogy mind felzabálják a malacok elől az ételt. A disznók alig nőnek, bezzeg a patkányok igen. Én meg már alig győzöm őket takarmánnyal. Köllene jó patkányméreg, kiirtani a mocskokat.

A: - Egyet se búsulj Pistabá! Kiirtom én az összest, még hírmondó sem marad belőle. Van egy jól bevált módszerem.

P: - az jó! Te vagy az én emberem. Megiszunk még egy kupicával, aztán intézzük el őket.

Így is tettek. Megittak még egy jó pohár bort, aztán haza indultak a Pistabá tanyájára. Rendesen a SZŰZ MÁRIA kötényében voltak mind a ketten, mint afféle részeg magyar. Rátámaszkodtak a kerékpárra, jobbról, balról, és mentek hazafelé.

  Igaz, a kerékpár dülöngélt, hol jobbra. hol balra, de valahogy hazajutottak.

Ott aztán az Anti, a gázos ember, kért egy méteres slagdarabot. Levette a palackról a vak anyát, ráhúzta a csövet a csatlakozóra, aztán diadalittasan mondta Pistabának: -na Pistabá, adj egy lapátot, meg nézzél magadnak is egyet, aztán lessed, hol jön elő a mocsok, és csapd agyon hirtelen.

  Miután mindketten „felfegyverkeztek” a patkányirtáshoz Anti erősen megnyitotta a palack szelepét. a cső végét pedig bedugta az egyik patkánylyukba, a gáz süvítve ömlött a földbe. Végig a járatokon, be az ólak alá, mögé, meg minden felé, amerre a patkányok lyukat fúrtak. Rövidesen hol itt-, hol ott jelent meg egy patti, levegő után kapkodva. Ezek meg serényen verdesték agyon őket a lapátokkal.  Vagy ötvenet agyonverhettek már, mire csak nem jött több. Látod e Pistabá? Így kell ezekkel bánni. - Mondta önelégülten Anti.

De hogy biztos legyünk a dolgunkban, most jön az atombomba. – tette hozzá borgőzös kiejtéssel. Aztán elővette a zsebéből a gyufát, meggyújtott egy szálat, és bedobta a lyukba, ahonnan kivette a tömlő végét.

Hatalmas fojtott detonáció rázta meg a földet alattuk. A lyukból láng csapott ki. A légnyomás messzire lökte a két berúgott gazdát. Hatalmas porfelhő emelkedett a magasba. Benne disznók, oszlopok, lécek és tetőcserepek kergették egymást. Ahogy elült a por, feltápászkodott a két „harcfi”. Összenéztek, és szinte egyszerre mondták: az anyját(!) ezt aztán elintéztük.

Eddig a történet. Ebből látni, hogy éppen mit nem szabad csinálni a patkányokkal.

 

Béla László

 

 

Case history in the 1970s from Hungary.


What not to do in the rat.

  I claimed it published the previous one is still a strong current Vass Albert story.
As protagonists of hardworking people, and the diligence of the rats were undermined.
Current issues, which unfortunately was not able to answer, what should we do to rats.
   Unfortunately, the question, I do not know the answer, but I remembered a story which shows what you should not be a rat.
   Serfdom in the case of a Hungarian named újsolti working man told me.
The kind who still guarded the old Hungarian honor, but the revolution, has imposed the of farming. Did industrial workers, who occasionally came to a narrower pátriájába to charge itself, there still exist a humane love, after returning to the industry where this kind of approach has already been crushed.
   He told me about a jam, a story, sometimes a lesson for others.
Unfortunately, he died. Much earlier than necessary and would have been justified. Poraira peace, and respect for his memory.
   The story itself, it began to Serfdom is the waist, a neighboring village, returning home from work, came into the road to an inn to drink a glass of good Hungarian wine. There were some people in the room. There was one, who had long lingered, the umpteen glasses, held that it was also usual. As was the serf, sipped his wine, you see that another man outside the walls of the host imposes a bike. The bike is a gas cylinder was hanging on the government, full of domestic liquefied petroleum gas.
The gas man came into the inn. I can not remember the name, is called an antique.
As he entered, immediately recognized the villagers were well drunk, Pista.
P: - Antike Hi! Which way you go this far from home?
A: - I was just gas. Seven Pista you?
P: - I wanted to take rat poison, but it closed in the wrong shop, what I got. On the way home, stuck it in a bit, as you see. I keep assets of the poison, I drink on it, hoping to slip away.
A: - what divides Pista or Foes?
P: - Do not tell me. So many of the rat in the shed from piglets that are eaten in the food. The little pigs grow, they are, the rats did. Me and I really can barely feed them. I need a good rat, to wipe out the mocskokat.
A: - One Pista do not worry! I will cut my all, still it will not remain Highlights. There is a well-established methods.
P: - that's good! You're my man. Kupicával one more drink, then take care of them.
So they did. They had one more glass of wine, then started in the home Pista farm. Normally the apron Mary were both of them, like a drunk in Hungarian. Rátámaszkodtak the bike, from right to left and went home.
  It is true that a rolling cycle, where the right where you left, but somehow hazajutottak.
There, the Anti, the gas man, he asked for a meter slagdarabot. He removed the bottle of the blind mother, enlisted in the tube to the connector, and then triumphantly said Pistabának:-na Pista, give me a shovel, you can look at you one, then where is lesse in the dirt, and swat a sudden.
  After both "armed" anti rat exterminating the very opening of the cylinder valve. The end of the tube is stuck in one rat, süvítve The gas flowed into the ground. Throughout the flight, subject to the batteries, behind it all towards the area where the rat made a hole. Now here, now there shortly to appear at a Patti, gasping for breath. They diligently to beat them to death with blades. Or fifty agyonverhettek already, what more did not come. You see this Pista? Thus, these should be handled. - Anti said smugly.
But to be sure of our job, now comes the atomic bomb. - Added drunk accent. Then he took out his pocket for a match, lit a thread, and threw it into the hole from which they took out the hose.
Huge muffled explosion shook the ground beneath them. Fire coming out of the hole. The pressure pushed the two far-drunk farmer. Huge dust clouds rose into the air. Pigs in it, columns, roof tiles and battens chased each other. As the dust died down, picked himself up to the two "veteran". Looked at each other and almost simultaneously said, his mother (!) And then it got him.
So far the story. It provided that it is precisely what you should not do in the rat.

Laszlo Bela


 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaratveres.blog.hu/api/trackback/id/tr82221671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása