évszázados átverés

Gondolatok az emberiség, és a magyarság helyzetéről, lehetséges megoldások, a válságok megelőzéséről, felszámolásáról, az Isteni igazságosság fontosságáról. Amit a médiák elhallgatnak, tájékoztatás a körülöttünk történő dolgokról... Az ellentétek, és igazságtalanságok felszámolásáért dolgozom, együtt, minden jó szándékú emberrel. Végkifejletben győzni fogunk, győznünk kell, mint a pozsonyi csatában, mert nin cs más alternatívánk.

Friss topikok

  • Hungarica: " A mélybe csak a tested merült el,csak ő tűnt el a föld alatt ,de lényed lényege ezer felé szóró... (2014.02.16. 18:01) Sok legyet egy csapásra…
  • katolnai: Ha mindennel nem is értek egyet írásodban, de sok igazságot megfogalmaztál: kár, h pont azok nem o... (2013.11.08. 06:46) Mi bajuk a zsidóknak Horthy-val?
  • Vállalkozz: Tibi Atya mindenképpen tudja, hiszen nemrég futott el mellett nagyon meggyőző tempó fölénnyel: www... (2013.08.01. 00:53) Orbán a legnépszerűbb politikus…
  • nemhívő: ....a "jobbik" soha nem fog kormányra kerülni.... Legfőképpen azért, ...mert eszük ágában sincsen... (2012.12.01. 20:02) A be(nyalós)hódoló egységfront…
  • cgitar: Az kiabál akinek a háza ég! Kár volt magyarázkodni ! (2012.11.27. 23:15) Visít a kisebbség.

Fehér kéményseprők

2011.09.30. 20:38 | béla lászló | Szólj hozzá!

 

Dr Czirmes György kommentárja: a Legfelsőbb Bíróság által elhalasztott, Szegedi Ítélőtábla ügyében hozott precedens ítéletet
     
 
 
 
 X 
     
     
 
Beérkező levelek
 X 
     

 
 
VálaszVálasz
Egyebek
Fehér Kéményseprők címzett: dabasit; bcc: saját magam
részletek megjelenítése szept. 29. (1 napja) 
 
 
 
 
Közlemény:

A "Fehér Kéményseprők" Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége, jogi szakmai véleményt kért Vezető ügyvédjétől, hogy mi laikusok is megértsük, a Legfelsőbb Bíróság által elhalasztott, Szegedi Ítélőtábla ügyében hozott precedens ítéletet. Sajnos a média nem a megfelelő szemszögből közelíti meg és tudósítja a meghozott ítéletet, ezért volt szükség a szakmai állásfoglalásra.


A Szegedi Ítélőtábla ügyében a precedens ítélet a Legfelsőbb Bíróság által elhalasztva: Dr Czirmes György kommentárja

 

A Legfelsőbb Bíróság részben hatályon kívül helyezte az adott pénzintézet Általános Szerződési Feltételei jó részét érvénytelennek tartó Szegedi Ítélőtábla ítéletét és új alaposabb tény és jogi vizsgálat lefolytatására utasította az alsó bíróságokat.

 

Az LB kimondta, hogy a nem lakás célú kölcsönszerződéseknél elvileg nem kizárt a bank egyoldalú szerződésmódosításának a joga, de azt csak igen precízen, részletesen és előre lefektetett oklista, és beárazása alapján lehet megejteni.

 

Erre csak akkor kerülhet sor, ha a változásban a bank nem játszott szerepet, az nem volt részéről, mint szakember részéről előrelátható és a módosítás oka jelentős változást jelenthet.További feltétel, hogy csak azok az okok játszhatnak szerepet, amelyek a szerződésben -ÁSZF-ben, a szerződés megkötésekor már szerepeltek.

 

A döntés a kamat, költség és díjak tekintetében történő változást érinti.

A részbeni hatályon kívül helyezésnek az volt az oka, hogy sem a kereset, sem az ellen kérelem, sem az alsó bíróságok ítéletei az ÁSZF felhívott rendelkezései részletes és konkrét vizsgálatát és elemzését nem végezték el, azaz az indokolásuk csak az általánosság szintjén mozgott. A Legfelsőbb Bíróság szerint ezek csak az általánosság szintjén álló indokok nem alapozzák meg a döntések elvárható alaposságát és indokát.

 

Az ítélet alapján, ugyanakkor, az azonnali hatályú felmondási okok között, mint pl. a nem túl hosszú késedelem, avagy kis összegű törlesztő részlet elmaradás, mint nem súlyos szerződésszegés, nem alapozza meg a felmondást. Ezt az LB ítélete helyben hagyta

 

Az ítélet alapján a bank nem szerepelhet pl. a vagyonbiztosítási szerződésekben kedvezményezettként, mert a biztosítási esemény bekövetkezéséért fizetett kártérítés a biztosított ingatlan helyreállítására vagy pótlására szolgál és nem a bank kártérítésére.

 

Jogászi vélemény és következtetések:

 

A bíróság a benyújtott keresetben foglaltakhoz kötve van. A felperesként eljáró főügyészség keresetében, az általunk civil érdekvédők által eddig feltárt és az egyéb perekben alkalmazott jogi érvek kb. csak 35-4o%-ra hivatkozott.

A kereseti kérelemben foglalt jogi érvek és az ebből következő döntés korlátaira maga az ítélet is felhívja a figyelmet.

 

A döntés nem hátrányos az adósokra nézve, mert a pontos és részletes tényállás és jogi helyzet tisztázása mindenki érdeke. Más kérdés az elmaradt precedens döntés időbeli csúszásának következményei.

 

A fentiekből az következik, hogy a kb. 1-2 év múlva bekövetkező végső megismételt döntéstől függetlenül, időközben a mostanitól eltérő jogi alapú döntés is születhet, remélve, hogy az adósok javára.

 

Az LB ítéletben megfogalmazott iránymutatások az alsó bíróságok részére, az adósok érdekében is felhasználhatóak a folyó eljárásokban, mint törvényes befolyásolási eszközök.

 

Az iránymutatások, a kamat, a költségek, és a díjak tekintetében a nem lakáscélú szerződésekben történő egyoldalú módosításának feltételei részletes és lényegi vizsgálatára utasítják az ügyben eljárt alsó bíróságokat.

 

Az LB ítélet kiemelte, hogy a döntés-az egyoldalú módosítási jog tekintetében -, a nem lakáscélú kölcsönszerződésekre vonatkozik.

 

Ebből levonható az a következtetés, hogy a lakáscélú szerződések esetében, a banknak nincs joga a kölcsönszerződést egyoldalúan módosítani.

 

Az ítéletek külön nevesítve nem foglalkoznak az árfolyamkérdéssel, de mivel az forrásköltség, a mi  véleményünk szerint, azzal kapcsolatban is döntés született a Szegedi Ítélőtábla határozatában, így az is újból megvizsgálásra és újratárgyalásra kerül.

 

Az ítéletben foglalt vizsgálandó megfelelőségi feltételeket olvasva, továbbá ismerve a legtöbb bank Általános Szerződési Feltételeit, valószínűsíthető, hogy azoknak a legtöbb pénzintézet ÁSZF-je nem fog megfelelni, így a megismételt új eljárásban várhatóan a korábbihoz hasonló-adósokra kedvező-, alsó bírósági döntés születhet, amelyet remélhetőleg az LB helyben hagy.

 

Bp. 2011. 09. 28.

 

 

Dr Czirmes György

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaratveres.blog.hu/api/trackback/id/tr393268668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása